Experiències “Rural Smart Grids”

Un recull d’experiències i iniciatives que serveixen d’exemples de les Rural Smart Grids i que són llavor i motor d’un nou model energètic. Totes tenen en comú la producció distribuïda o local d’energies renovables, l’ús de la tecnologia smart per la seva implementació i una major implicació i participació de l’usuari.

Estabanell Energia, operador local

Nascuda en 1910, en l’actualitat és una empresa que té xarxa elèctrica pròpia que distribueix a les comarques d’Osona, Ripollès i Vallès Oriental més de 380 milions de kW l’any. “La nostra xarxa abasteix 56.000 punts de subministrament -domèstics, comercials i industrials- de 27 municipis diferents. Portem més de 100 anys treballant l’àmbit local i de proximitat i això ens permet tenir un contacte directe amb l’usuari -els alcaldes, les empreses els veïns- per poder atendre les seves necessitats”, afirma Santi Martínez, director executiu d’Estabanell Energia. En aquest sentit, el director d’Estabanell creu que les renovables tindran el seu boom d’aquí uns anys “com ha passat a Alemanya amb l’eòlica i la solar, a partir de posar-hi intel·ligència en la seva gestió per descentralitzar-la”.

https://www.estabanell.cat

Empresa municipal de fibra òptica a Centelles

El municipi de Centelles (Osona) davant el desinterès de les grans operadores de telefonia i internet va decidir crear una empresa municipal per poder implantar en igualtat de condicions que a la ciutat un servei de fibra òptica que fos segur i garantís l’accessibilitat a l’usuari a l’alta velocitat a preus similars als de mercat. Es tracta d’un exemple, en l’àmbit de les telecomunicacions, de la filosofia rural smart grids que promou iniciatives d’agrupació d’usuaris o la implicació del sector públic, en col·laboració amb el sector privat, en l’arribada de les noves tecnologies i l’eficiència energètica a l’àmbit rural. En l’actualitat dóna servei de fibra a 400 usuaris -64 habitatges a més d’empreses i administració local- de tot el poble i fins i tot a cases rurals de fora del nucli principal de població.

“Ara, amb la infraestructura ja feta, poden operar els distribuïdors que vulguin per garantir la lliure competència però la xarxa de fibra òptica és propietat municipal”, indica Miquel Arisa, alcalde de Centelles. El cas del municipi d’Osona no és únic i hi ha models similars a poblacions basques o valencianes en les quals també s’ha apostat pel cooperativisme com a eina d’organització. “De la filosofia rural smart grids valorem molt l’impuls de l’agrupació d’usuaris o la implicació del sector públic per garantir l’arribada de les noves tecnologies, en igualtat de condicions al món urbà en les diferents fórmules d’autoorganització”, conclou Arisa.

http://www.centelles.cat/servei_fibra_optica.pdf.pdf

Electra Caldense

Un grup d’industrials de Caldes de Montbui van ser els encarregats de muntar el 1917 la companyia Electra Caldense per garantir-se un subministrament elèctric de qualitat i quantitat suficients per a permetre el desenvolupament econòmic del municipi. Va ser a finals dels anys vuitanta del segle passat quan l’empresa inicia una època de creixement i va començar a subministrar a municipis de les comarques del Vallès Oriental i Occidental i també del Segrià. “Actualment el 30-40% de l’electricitat que comercialitzem és de fonts renovables”, afirma Oriol Xalabarder conseller delegat d’Electra Caldense. Es tracta d’un operador local que, tot i que no ofereix una energia que provingui totalment de fonts renovables, treballa intensament per incrementar-ne el pes de la generació de forma distribuïda d’energies renovables com a aposta de futur. Actualment explota cinc centrals hidroelèctriques, amb una potència instal·lada de 10 MW, una de cogeneració i diferents plantes fotovoltaiques. “La filosofia rural smart grids aporta la perspectiva rural al concepte d’Smart city en el qual no sempre es té present el territori i les seves especificitats”, indica Xalabarder.

http://www.electracaldense.com

Som Energia, cooperativa elèctrica

Som Energia és la primera, i més important, cooperativa de producció i consum d’energies renovables de Catalunya i de l’Estat espanyol. Nascuda en 2010 a Girona, el seu objectiu és promoure “les energies renovables distribuïdes des del territori, el consum responsable i un model energètic democràtic”, afirma Marc Rosselló, portaveu de la cooperativa elèctrica. “El primer pas va ser constituir-nos com a comercialitzadora per poder donar subministrament als nostres socis, i després vam iniciar diferents projectes de generació local amb fonts renovables amb l’objectiu d’apropar punts de consum i de producció”, indica Rosselló. Actualment superen els 17.000 socis i els 21.000 contractes en un servei que ofereix 100% de renovables i que compta amb grups locals a les principals ciutats espanyoles.

Som Energia vol ser un actor del canvi de model energètic que necessita el país. Per això la cooperativa també treballa amb els seus usuaris en àmbits com ara el consum responsable, l’estalvi energètic o la conscienciació dels efectes que té sobre el medi l’actual model energètic. Som Energia coincideix amb el Rural Smart Grids en l’aposta per les renovables, per la producció local i distribuïda, per fer un ús de l’energia més racional i eficient, i per una major participació i implicació de l’usuari.

https://www.somenergia.coop

Ordis, ecopoble

L’Ajuntament d’Ordis, amb 380 habitants, és a la comarca de l’Alt Empordà i forma part de l’Associació de Micropobles de Catalunya que agrupa els municipis de menys de 500 habitants. Des d’aquesta localitat es promou el projecte “Energia: de l’eco-poble a l’eco-comarca” per impulsar la microgeneració distribuïda i local d’energia a partir de fonts renovables: eòlica, fotovoltaica, biogàs o geotèrmica, i també l’estalvi energètic. Aquesta iniciativa pretén, a més, implantar una nova cultura de l’energia d’una major consciència i implicació de l’usuari.

La proposta de prova pilot del projecte ha estat elaborada per la Institució Alt Empordanesa per a l’Estudi i Defensa de la Natura i finançada per la Diputació de Girona i l’Obra Social laCaixa. La crisi, la nova legislació i la retirada de les ajudes al sector ha produït una aturada en el desenvolupament de la iniciativa de la qual només s’ha posat en funcionament un aerogenerador instal·lat a l’escola del municipi. “Hem preparat les condicions per poder ser un poble sostenible en energia, però és el marc regulador i el context el que fa que no tiri endavant i que no hi hagi emprenedors i inversors”, afirma Maria Creuet, alcaldesa d’Ordis.

http://www.ordissostenible.cat

This entry was posted in Notes de premsa. Bookmark the permalink.

One Response to Experiències “Rural Smart Grids”

  1. Pingback: Catalunya necessita la participació activa del món rural per assolir un model energètic sostenible | 3r Congrés Rural Smart Grids.

Deja un comentario